Apartment in the Sant Antoni Neighbourhood (Barcelona)

The original layout of the apartment in a 1980’s building was sub-divided into many small rooms and corridors to access them.
The client wanted a space that was open, bright and textured where he could cook and entertain whilst enjoying the view through the balcony doors towards the mountain.

All interior walls were demolished and three free-standing cupboards that house wardrobes, storage and the kitchen cupboards and appliances were strategically placed to organise the apartment.
Doors of the same material slide to close off the spaces when necessary, but are hidden within the cupboards when open.
The materials used are recycled timber cladding for cupboards and floors, external walls and ceilings are stripped of old plaster as far as the structural fabric which is then painted with many layers of white paint to soften the surfaces. Large format black slate clads the surfaces of the walk-in shower. Black granite is used for the kitchen work surfaces.





the original state of the apartment



RENOVATION AND REFURBISHMENT OF SEMI-BASEMENT FLAT IN BARCELONA

The semi-basement garden flat was full of potential, but was plagued with rising damp. The problem was solved by injecting resins into the structural walls, demolishing all partition walls and building new walls upon a new raised and ventilated floor slab.

The new partition walls are raised only to the height of the doors, and the space above is filled with glass so that the vaulted ceilings and their beams are never intercepted by a solid wall and become extensive, continuous planes.

The central area houses the kitchen and the bathrooms as well as an open space outside the kitchen that is used as a library. The kitchen is closed off with glass so that it becomes part of this central space rather than a separate, isolated room. 
Its work surface and splashback are made of seamless stainless-steel with incorporated sinks.

A long bookshelf is the boundary between the living-dining area and the two main bedrooms. Sliding doors slip between the bookshelf and the built-in wardrobes to close off the bedrooms. A painted MDF panel is the continuation of these sliding doors and becomes the element that runs through the whole dwelling, accommodating hidden cupboards, doors and the front door. It reflects light that enters from the garden into the otherwise dark entrance hall.
Inversely, it is the element that meets you at the entrance and draws you through into the heart of the dwelling




 photos: Michel Curel

previous state of the apartment


EXHIBITION DESIGN OF VICTORIA RABAL’S "GYOTAKU: CAPTURING THE SOULS OF FISH"
Finalist in the 2015 FAD AWARDS FOR EPHEMERAL INTERVENTIONS

The technique of Gyotaku” ("fish printing") is achieved with few means: hands, paper, ink, brush, and little time, offering surprising results.
The montage of this exhibition also adopts this approach. With limited material resources and a very short execution time, the space was filled with the prints as the support disappeared into the background giving prominence to the work.
It is also conceived to be easily mounted and dismantled because of the itinerant nature of the exhibition.

The scale of the exhibition space, where ships were once built, allowed us to work in length, breadth and height filling the space with the work.

The structure is conceived to disappear amongst the exhibited works. Two swings set on three levels were built to support the stainless steel hanging lines with weights at their ends upon which the Gyotakus were to be hung.
Nets fall vertically through the entire height of the space.
The backdrop for images and texts are painted dark grey.

The swaying caused by the non-rigid support accompanies visitors as they move amongst the Gyotaku.





MARGA A. SENNACHERIBBO ART GALLERY (TURO PARC, BARCELONA)
The limitations of the project: limited space, its irregularity, a very low budget and little time for were determining factors in the choice of materials and the configuration of the space. Thus, a single material in just one format folds around the space, and transforms itself into the display shelf, the counter, the ceiling, the walls... This surface hides all of the pipes and tubes of the services and also incorporates the lighting and the system for hanging the works of art.



2 ONE-FAMILY HOUSES IN SANT CUGAT DEL VALLÈS
Two houses were built on the minimum sized plot permitted by the urban regulations. Both are given the same volume, but each house was designed with different materials according to the specifications of the clients; one is of white concrete walls and opens completely towards the garden at its south, and the other has a visible steel structure infilled with timber panels and windows.
Patios are carved out of the upper floors of both houses, like outdoor rooms that offer distant views as well as outdoor spaces to be enjoyed.

 The Timber House


 The Concrete House




ONE-FAMILY HOUSE IN TEIÀ
The house occupies the maximum footprint permitted on the plot. Patios are carved out of this dense prism to allow light air to reach the bedrooms and studies. These patios are like exterior rooms that create a private terrace for each room and shields them from an otherwise direct view of the houses on the surrounding plots.











2 ONE-FAMILY HOUSES ON AVENIDA CANADÀ IN SANT CUGAT DEL VALLÈS






PEREC BOOKSHELF SYSTEM (with carles muro)

Until now, the best shelving systems on the market have largely addressed issues of versatility, load-bearing, assembly etc. When a generic shelf is used for storing books, it performs well either when completely full - not one book can be added or removed- or when it is supplemented with a number of bookends. Otherwise the books lose balance, fall to one side and eventually become damaged. We propose a shelf specifically thought for books; A bookshelf that takes advantage of the weight of the books to achieve a permanent state of equilibrium, regardless of the number of books sitting on the shelf: a living bookshelg. We have simply introduced a small inclination to what traditionally has been the horizontal shelf. The horizontal displacement of the modules allows for the creation of an infinite number of mosaic-like patterns on the wall, as well as accomodating books of different sizes. We presented a series of variations based on the same geometric principle of which the first, PEREC, was produced by PuntMobles (http://www.puntmobles.es/).

A SOLUTION (THE END OF THE BOOKEND)

A SOLUTION (THE END OF THE BOOKEND)